“As we think, so we feel, as we feel so we do, as we do so we have”.
(Joseph Mc Clendon III)

We bewegen de hele dag. Voor de meeste onder ons: onbewust, “in de bubbel”, sommigen bewust, althans voor bepaalde momenten op de dag. 
In de bubbel zijn we niet lichaamsbewust en dan bewegen we in onze standaard patronen. 

Binnen deze patronen hebben we vele asymmetrieen. Enerzijds is asymmetrisch bewegen belangrijk om ons lichaam los te houden. Echter veelvuldige asymmetrie kan tot klachten leiden. 
De ene heeft zijn oorsprong in een trauma/inwerkend geweld van het verleden, de ander op basis van een bepaalde houding of gewoonte die we onszelf hebben aangeleerd. 

“Het lichaam past zich aan zoals we het belasten, zo ook de mind”

Alle patronen hebben uitwerking op ons lichaam. Hoe we ons lichaam gebruiken geeft input in ons brein en daarbij dus op ons welzijn. Je ziet op een afstandje al hoe iemand zich voelt: “ooit een gedeprimeerd kind zien huppelen?”. Bij opgewektheid lopen we rechter op en zijn we in contact met onze omgeving. Bij gedeprimeerd zijn de rug gerond, schouders laag en hogere ademhaling. Op basis van hoe we bewegen worden we minder krachtig, verkorten we weefsels of hebben we bijvoorbeeld moeite met coördinatie. Die patronen kunnen dus op den duur klachten geven. Sterker nog, onze botten kunnen veranderen van vorm door hoe we het lichaam belasten. 
Juist door lichaamsbeoefening vergroten we bijvoorbeeld meer kracht, coördinatie en mobiliteit. 

Om weefsels of systemen in ons lichaam bepaalde eigenschappen te laten ontwikkelen moeten we die weefsel of systeemkarakteristieke eigenschappen ook aanspreken. “Door er aan te denken worden onze hamstrings nog niet mobieler!”

Als we meer op de buitenrand van de voet lopen verkort het in de benen andere spieren dan als we aan de binnenrand van de voet lopen. 
Echter zijn er 1001 variaties hoe een lichaam zich aanpast op bijvoorbeeld een platvoet. In deze nieuwsbrief vertel ik hier veel meer over.

Om te weten waar het lichaam van iemand behoefte aan heeft is het begrijpen van anatomie en een zorgvuldige Body Analyse onontbeerlijk. Dan kan yoga juist heel effectief helpen om het lichaam vrij te maken of te versterken waar nodig.

Healthy Yoga geeft daarom graag scholingen aan Yogadocenten op het gebied van anatomie en klacht specifieke onderwerpen. Hiermee willen we de deskundigheid en professionaliteit van Yogadocenten vergroten zodat meer mensen goed geholpen kunnen worden ook in het dagelijks functioneren.

“Hoe we bewegen zegt alles over onze lichaamsfuncties”

Een belangrijke lichaamsfunctie is lopen. Vele processen die te maken hebben met ons welzijn zijn ermee gemoeid. Lopen kan op veel verschillende manieren. Iedereen heeft z’n loopje. Ieder looppatroon kenmerkt de mogelijkheden van het lichaam. 
Je lichaamshouding en de manier waarop je beweegt (body-articulation) bepaalt grotendeels hoe je je voelt. Observeer mensen in bepaalde gemoedstoestanden. Aan de hand van de houding kan je zien hoe diegene zich voelt. Daarom is yoga beoefening zo belangrijk omdat we zo intensief werken met houding, gevoel en aandacht. We leren al deze componenten te sturen.

Ons lichaam past zich aan zoals we het belasten. Weefsels raken verzwakt, verkort of ze raken vast. Dit kan op den duur bewegingen beperken en klachten geven. 

Waar zou de uitdaging bij deze man liggen?

Hier zie je hoe het lichaam zich heeft aangepast bij een pes planus (platvoet). Zie dat door de voetplaatsing het onderbeen naar binnendraait en de knie beïnvloed en de positie van het bovenbeen, dus ook het bekken veranderd. Ook de lage rug en schouder gaan aanpassen. Ooit gedacht aan wat er met het borstbeen gebeurt en wat voor invloed dat kan hebben op de adem of de organen?

“De afname van Mobiliteit is nummer 1 van lichamelijk ongemak”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *